Při pročítaní stránek si můžete pustit mé oblíbené rádijko
Spousta receptů na bábovky, cukroví a různé sladkosti je těchto přehledných stránkách (klikej na obrázky)
....................................................................................................................................................
Recept na metýnku
Půl kostky droždí, 50g cukru, 50g rozpuštěného másla nebo hery, 200ml vlažného mléka, 350g polohrubé mouky, 1 žloutek
Umícháme, necháme vykynout, roztáhneme na plech dáme tvaroh, ovoce a žmolenku, nebo umotáme buchty a upečeme.
....................................................................................................................................................
SALKO za par kaček - aknelka
Suroviny: (na cca 150g Salka) 300 ml mléka 100 g cukru 20 g másla (i míň může být)
Postup: Do hrnce nalijeme mléko, přidáme cukr a máslo. Přivedeme prudce k varu. Trošku ubereme plamen a za neustálého míchání vaříme až do zhoustnutí. Trvá to přibližně 20 minut, záleží na velikosti hrnce a na tom, jak husté chceme Salko mít.
Pokud chceme karamelové Salko, dáme do hrnce nejdříve máslo a cukr, necháme zkaramelizovat a až poté pomalu přiléváme mléko. Pak už postupujeme stejně.
....................................................................................................................................................
MUŠLIČKY
280 g hladká mouka 250 g másla ¼ lžičky prášku do pečiva Vejce 1 ks Voda – jako váha 1 vejce - Zpracujeme a necháme 24 hod. uležet
Náplň: 140 g cukru moučky 140 g ořechů nadrobnonasekaných/nastrouhaných 1 vejce
PropracovatVykrájíme kolečka cca 5-6 cm v průměru ( sklenička ), plníme nádivkou, přeložíme a dobře zamačkneme okraje. Pečeme při teplotě cca 170 stupňů, upečené obalíme v cukru.
....................................................................................................................................................
ZÁZVORKY
2 vejce 2 žloutky 250 g cukru 250 g hladké mouky Lžička strouhaného zázvoru(dáváme 2-3) Amonium (cukrářské kvasnice) na špičku nože
Utřeme žloutky a vejce s cukrem, přidáme zázvor, amonium a mouku, smícháme, propracujeme. Těsto tence vyválíme, vykrájíme tvary a necháme nejméně 2 hodiny schnout (nejlépe přes noc). Pečeme zvolna.
....................................................................................................................................................
Vanilkové rohlíčky - Babeta250
24 dkg hladké mouky 16 dkg másla 5 dkg cukr moučkový 10 dkg strouhaných ořechů 1 žloutek vanilkový cukr do moučkového na obalení po upečení
těsto se nechá odpočinout asi hodinu a tvoří se rohlíčky o síle malíčku, tento recept používám celý život a dělám je na sílu malíčku.Ať se ti dílo podaří a krásný předvánoční čas přeje Babeta250
....................................................................................................................................................
Bílkový chlebíček - aknelka
6 bílků , 150 gr cukru moučka , 160 gr polohr. mouky, 60 gr rozpuštěného másla, 50 gr kandovaného ovoce, hrst ořísku, hrst rozinek.
Bílky ušleháme, přidáme cukr a ještě chvíli šleháme, potom opatrně přimícháme mouku a ostatní suroviny. Nalijeme do vymazané formy nebo na pečící papír. Pečeme na 180 st. cca 25 - 30 minut.
......................................................................................................................................................
Jihočeské tvarohové kobližky neplněné - BABETA250
22dkg hladké mouky+ 250gr měkkého tvarohu+ 3 vejce+ 5lžic mléka + 2 lžíce rumu + 1 pr. do pečiva
Zaděláme a hned vykrajujeme velké noky lžící a nebo jinak tvarujeme a vhazujeme do rozpáleného oleje a smažíme do světle hněda ještě horké obalujeme v cukru a lze hned konzumovat
......................................................................................................................................................
Jiný štrůdl - hodně jiný... janule59
Uděláme rovnou dvě štangle, co říkáte? Dá se to udělat jako miništanglička, ale až ochutnáte, tak pochopíte, že by to byl holý nesmysl...
2 hrnky vloček, půl hrnku vody 2 jogurty + lžička nebo dvě medu větší jablíčko a skořice........a to je vše...!!!
Tááák, uklidníme se, jo? Vločky smícháme s vodou a přidáme jogurt a medík, prostě tak, aby to vypadalo jako na prvním obrázku. Jablko nakrájíme a smícháme se skořicí. A teď to začnem kydat na pečící papír, první nakydám spodky, vyložím je jablíčkem a začnu kydat vršek tak, aby jablka nikde nečuměla . Není to boží? V tuhle chvilku jsem začala radostí tancovat válečný tanec před troubou, kterou už mám samozřejmě předehřátou na 200 stupňů, ať to frčí . Pošlu tam ty dvě štangle na 30 minut a pak tancuju oslavný tanec.
......................................................................................................................................................
Svatební koláčky
Odkazy na videorecepty které budete potřebovat pro výrobu svatebních koláčků
.....................................................................................................................................................
Sacher dort - aknelka
Hladká mouka 150 g, Máslo nebo margarín 150 g, Moučkový cukr 70g do těsta 70g do bílků (140 g) Vanilkový cukr 1 balíček, Hořká čokoláda 150 g 2 vejce + 4 žloutky + 4 bílky ( 6 ks) Kakaový prášek 20 g Prášek do pečiva 1 ks Marmeláda meruňková 200 g Čokoláda na vaření 150 g
1. Hořkou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme vychladnout.
2. Máslo vyšleháme ručním šlehačem a postupně vmícháme cukr, vanilínový cukr, vychladlou čokoládu, 2 vejce a 4 žloutky. Přidáme promíchanou mouku s práškem do pečiva, kakaem a vyšleháme hladkou hmotu. Z bílků ušleháme sníh a metličkou přimícháme cukr. Sníh opatrně přimícháme do těsta.
Pečeme v dortové formě o průměru 26 cm. Dno vyložíme pečícím papírem. Vložíme do předehřáté trouby na 170°C, cca na 45 minut. (U menší formy pečeme déle.)
3. Dortový korpus vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
4. Marmeládu rozmícháme. Dortový korpus uprostřed podélně rozkrojíme. U průměrově menší formy korpus podélně rozkrojíme dvakrát) a spodní díl/y potřeme 2/3 marmelády. Přiklopíme horní díl. Okraje korpusu a horní díl potřeme tenkou vrstvou zbylé marmelády.
5. Čokoládu na vaření rozlámeme na kousky a ve vodní lázni rozpustíme. Potřeme horní díl korpusu i strany.
Krájíme až poleva vystydne, nejlépe zahřátým nožem.
Tip: Čokoládovou polevu, pokud vám nějaká zbyde, seškrábejde, znovu rozpusťte, nechte ztuhnout v malé nádobě a nožem nebo škrabkou udělejte hobliny. :-)
......................................................................................................................................................
Jablečné koblihy - janinna71
Tady je receptík - 5 jablek nastrouhat na jemno ,25dkg pol mouky ,1prd prášek,1van cukr,3vejce,3lžíce cukru ,špetka soli a 1 až 3lžíce rumu aby to tak nechlastalo . Nechat 1/4hod odpočinout a potom smažit na oleji a dělat lžíci kopečky to vše
......................................................................................................................................................
Dortík - Dětem pro radost - xylofab
5 vajec,1 vanilkový cukr,25 dkg hladké mouky,1 lžíce oleje,20 dkg cukr krystal,5 lžic horkého mléka,1 lžička prášku do pečiva.
Vyšleháme bílky na tuhý sníh, vyšleháme žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem a do této hmoty přidáme po lžících a střídavě mléko a olej. Spojíme se sněhem a přidáme prášek do pečiva,nalejeme na plech a pečeme na 170 stupňů. Z papíru si vystřihneme šablonu ve tvaru slzy ale jen tak velkou aby se dala vykrojit z plátu 4 krát. Slzy pokropíme sirupem,potřeme džemem a krémem.
Krém: 300 ml šlehačky.20 dkg čokolády,dvě lžíce cukr moučka a kostka másla.Smetanu,cukr a čokoládu svaříme a necháme chladnout do druhého dne v lednici,druhý den vyšleháme změklé máslo a ze všeho vymícháme krém, potřené slzy odkrájíme do tvaru ježka a dáme do lednice asi na 2 hodiny,potom polejeme čokoládou a z marcipánu uděláme ouška očka ,čumáček a nožky
krém na ostny: 2 šlehačky a 5dkg nastrouhané čokolády přivedeme k varu,dáme opět do lednice na 24 hodin a druhý den vyšleháme krém,pomocí sáčku s malou špičkou nastříkáme bodliny.
......................................................................................................................................................
Ovocný dortík - xylofab
1 balíček měkkého tvarohu,10 dkg másla,20 dkg cukr moučka,6 dcl mléka, 2 vanilkové pudinky,2 balíčky piškotů.
Z 5 dcl a jednoho pudingu svaříš pudink, až vychladne zašleháš do něj cukr změklé máslo a tvaroh.Do dortové formy nasypeš 1 balíček piškotů, pocákáš mlékem a zaliješ krémem, který stěrkou přimáčkneš na piškoty a dáš do lednice vychladit ,potom pokladeš ovocem a zaliješ rosolem který připravíš z kompotové šťávy a druhého balíčku pudinku.
.........................................................................................................................................................
Koblihy do trouby
500 g hladké mouky, 250 ml mléka, 1 žloutek, 40 g cukru, 50 g másla nebo hery, špetka soli, 1 vanilkový cukr, 1 kostka droždí (42 g)
náplň: marmeláda nebo povidlana
na potření: kousek másla, 1-3 lžíce rumu (podle chuti)
Postup Z uvedených surovin zpracujeme těsto, v domácí pekárně nebo ručně. Vykynuté těsto po částech rozválíme a vykrájíme kolečka. Na polovinu koleček dáme marmeládu nebo povidla, druhým kolečkem přikryjeme a pořádně stlačíme okraje.Naskládáme na plech vyložený papírem na pečení a necháme dalších 20 minut kynout. Pak upečeme (180-200°C, 12-15 minut) dozlatova.Hned po vytažení z trouby koblihy potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a pocukrujeme. (24ks)
......................................................................................................................................................
Jablečný dort kajka54
3/4 kg jablek oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.Přidáme 1 sklenici od hořčice vody.1/4 kg cukru,trochu skořice a 1 vanil.cukr.Všechno dobře rozvaříme
Zvlášť uvaříme pudink. 2prášky rozmícháme va 2 sklenicích vody. Uvařený pudink smícháme s jablky a dáme malinko rumu. Do dortové formy naskládáme piškoty ,zalijeme kaší a opakujeme.Necháme ztuhnout v lednici a zdobíme šlehačkou. Dobrou chuť,je sezona jablek tak to vyzkoušejte.
......................................................................................................................................................
Mocca dortíky - Libuše
20 dkg hladké mouky,14 dkg Hery,7 dkg moučkového cukru 4 dkg strouhaných loupaných mandlí, 2 dkg kakaa, 1 vanilkový cukr Špetka skořice
Krém : 15 dkg másla,10 dkg cukru moučka, 2 lžíce silné kávy
Poleva: 12 dkg moučkového cukru,silná káva
Na vále zpracujeme těsto. Vyválíme placku 0,3 cm silnou a vykrajujeme kolečka. Upečené plníme krémem a poléváme polevou
......................................................................................................................................................
Ořechové řezy - Libuše
14 dkg mletých ořechů, 14 dkg Hery, 10 dkg cukru moučka, 7 dkg polohrubé mouky, 1 žloutek, 4 bílky – sníh
Utřeme Heru s cukrem a žloutkem. Přidáme ořechy, mouku. Z bílků sníh a nalijeme na plech s vyšším okrajem. Pečeme do růžova. Na studenou buchtu lijeme polevu: 3 žloutky, 12 dkg cukru moučka Utřeme do hladka. - Krájíme na obdélníčky 1x3 cm.
......................................................................................................................................................
Řezy Rafaelo - Hanka
Drobení: cukr moučka 1/2 hrnku, strouhaný kokos 3/4 hrnku
Poleva: šlehačka 1 kelímek(neušlehaná v tekutém stavu)
Těsto: polohrubá mouka 2hrnky,olej 1/2 hrnku, vajíčko celé 2 ks, mléko 1 hrnek, prášek do pečiva 1 balíček, cukr moučka 3/4 hrnku
Předehřejeme troubu na 170 ;c na hluboký plech vymazaný tukem a vysypaný moukou,nebo i kokosem.Ze všech ingrediencí na těsto vyšleháme hladkou hmotu,kterou vylijeme na plech,předem připravený.Dobře promýchaný kokos s cukrem na drobení a rovnoměrně posypeme těsto(syrové).Pečeme necelých 20 minut,kokos by neměl zrůžovět ani zhnědnout jen opravdu mírně. NUTNÉ HLÍDAT. Hned,jak vyndáme z trouby ,polijeme celý moučník šlehačkou z kelímku a necháme odležet a vystydnout.Později studený nakrájíme a podáváme.
......................................................................................................................................................
Koláč ,, Ženský orgazmus " - vamba
Suroviny cesto : 1,5 hrnčeka polohrubej múky 1,5 hrnčeka cukru- kryštálový 2 celé vajcia, 1 prášok do pečiva, 2 KL sodu bic. 1 konzerva ananásového kompótu (rozmixovať spolu so šťavou ) = všetko spolu zmiešať a dať na vymastený a vysypaný múkou plech a upiecť
krém : 2 ks - kelínky pomazánkové maslo neochutené(stredné balenie), 200 ml mlieka, 1 ks vanilkový puding,1 PL cukru = uvariť puding a nechať vychladnúť, potom pridať pomazánkové maslá + vanilkový cukor.
Na upečené a vychladnuté cesto natrieme krém a posypeme nasekanými orechami a pooblievamie jemne rozpustenou čoko polevou (alebo postrúhanou čokoládou ). Koláčik je veľmi chutný, určite mu neodoláte viac razy .... preto sa tak asi volá ? ;-) (je veľmi ľahodný,chutný, miesto tuku do cesta ide ten ananásový kompót
......................................................................................................................................................
Jemné medové řezy - Libuše
1 vejce, 50 g másla,100 g mletého cukru, 20 g medu,10 g sody,250 g hladké mouky
Krém: 2 dcl silné kávy, 2 dcl mléka, 60 g hladké mouky, 50 g másla, 80 g mletého cukr
Krém: do mléka vlijeme uvařenou kávu, vmícháme hladkou mouku a povaříme na hustší kaši. Máslo utřeme s cukrem a pomalu přidáváme vychladlý krém, vyšleháme. Krémem spojíme oba upečené pláty, necháme asi dvě hodiny odležet, pocukrujeme a krájíme.
Postup přípravy: Vejce, máslo, cukr a med smícháme nad párou, dokud se vše nerozpustí. Potom přidáme jedlou sodu, zamícháme, přidáme do mouky a na vále zpracujeme těsto. Rozdělíme na poloviny, každou půlku rozválíme na půlcentimetrový plát a upečeme.
......................................................................................................................................................
Dort ze zakysané smetany (Libuše, 28. 10. 2009 12:21)
2 kysané smetany, vanilkový cukr, ovoce 1 balení piškotů – větší, kokos na vysypání dortové formy.
Vymažeme dortovou formu máslem a vysypeme kokosem. Do zakysané smetany zašleháme vanilkové cukry. Klademe vrstvu piškotů, vrstvu ovoce, vrstvu smetany. Střídáme vrstvy. Na vrch posypeme kakaem.
......................................................................................................................................................
.....................................................................................................................................................
......................................................................................................................................................
......................................................................................................................................................
Smícháme 3 sklenice polohrubé mouky, 2 sklenice cukru krupice, 1 prášek do pečiva a 1 lžíci sody, přidáme 1,5 lžíce kakaa, 2 sklenice kyšky a ¾ sklenice oleje.
500g ovoce, 150-200g tuku na smažení, ¼ l mléka, 2 vejce, vanilkový cukr, 20g cukru, špetka soli, asi 80g hladké mouky
3 vejce, 1 vanilkový cukr, 100 g polohrubé mouky,1 lžička citronové kůry
Na náplň 1 šlehačka,1 měkký tvaroh, 5 -6 lžiček cukru, kompotované broskve, ořechy na zdobení
Z bílků a cukru uděláme tuhý sníh, přidáme žloutky, mouku a citronovou kůru.
1 žloutek, citronová šťáva podle chuti
Splácáme dohromady, vyválíme na placku nakrájíme čtverečky do kterých dáme tvaroh a pořádně kraje přitlačíme k sobě. Pečeme na 180 stupňů asi 20 minut a horké obalujeme v cukru.
Plech vymažeme olejem nebo máslem a vysypeme moukou. Na plech vylijeme těsto a poklademe připraveným ovocem - jahody, třešně. Hrnkovou bublaninu vložíme do předehřáté trouby a pečeme dozlatova.
Celá vejce ušleháme s cukrem + van. cukrem + citr. kůrou do husté pěny ( to neodbudeme, čím déle šleháme, tím bude bublanina nadýchanější), pak postupně přidáváme olej, mléko a nakonec mouku s kypř. práškem. Vlijeme na vymazaný pekáč a poklademe ovocem, které trochu poprášíme hl. moukou. Pečeme na cca 180 stupňů. Bublanina je opravdu krásně nadýchaná a přitom není suchá.
1 bílý jogurt, 1½ kelímku (od jogurtu) polohrubé mouky, ½ kelímku cukru, 1 vejce, 1 prášek do pečiva, čerstvé nebo mražené ovoce
Ušleháme cukr, olej a vejce, přidáme prášek do pečiva, mouku, mléko a sůl. Ušleháme husté, ale tekuté těsto. Vyšší plech nebo pekáč vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme těsto, poklademe ovocem a pečeme.
Do tuhého sněhu z bílků zašleháme cukr, pak žloutky a nakonec zamícháme mouku. Těsto nalijeme na vymaštěný a hrubou moukou vysypaný plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Vychladlé krájíme na čtverečky a pocukrujeme.
Žloutky ušleháme s cukrem, olejem a vodou. Mouku smícháme s práškem do pečiva a za stálého šlehání přidáváme do hmoty všechen sníh a spojíme v hmotu. Nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech, poklademe ovocem a pečeme.
Dobře promíchat.
Vše smícháme, nalijeme na vymaštěný a vysypaný pekáč, poklademe čerstvým nebo kompotovaným ovocem a upečeme.
Ani tvůrce webu není Bůh, proto nejsou vyloučeny chyby a překlepy